Bahayanya asid Urik

Asid urik (Acid Uric) adalah sebatian heterosiklik karbon, nitrogen, oksigen, dan hidrogen dengan formula C5H4N4O3. Ia membentuk ion dan garam dikenali sebagai urates dan urates asid seperti asid urit amonium. Asid Urik dibuat ketika tubuh menguraikan nukleotida purin. Konsentrasi tinggi asid urik dalam serum darah yang boleh menyebabkan jenis rematik yang dikenali sebagai gout. kimia ini berkaitan dengan keadaan perubatan lain seperti batu karang di dalam ginjal hasil drpd pengumpula asid urik tersebut.

Punca asid urik tinggi;

 1. Dalam banyak kes, orang yang memiliki kadar asid urik tinggi untuk alasan keturunan.
 2. Diet boleh menjadi faktor. Kadar makanan tinggi purin serta fruktosa (dan gula meja yang kira-kira 50% fruktosa) boleh menyebabkan peningkatan kadar asid urik.
 3. Asid urik serum boleh meningkat kerana berkurangnya ekskresi (penyahbuangan) oleh ginjal.
  Puasa ataupengurang berat badan yang cepat boleh meningkatkan kadar asid urik.
 4. Besi (Fe) mengaktifkan xanthine oxidase (XO) dan tembaga (Cu) mematikan itu, kadar Fe meningkat apabila umur meningkat (kadar feritin naik di atas 45 ng / dl) dan penurunan tahap Cu mengakibatkan kadar testosteron menurun berkadaran dengan usia, akhirnya quality Fe / Cu meningkat dalam X,O dan menghasilkan tahap asid urik yang lebih tinggi. Kelebihan Fe dapat dihilangkan melalui proses menderma darah dan pengurang Cu boleh di tambah dengan pengambilan 2mg Cu/sehari.

Gout

 • Keburukan akumulasi serum asid urik boleh menyebabkan jenis rematik yang dikenali sebagai gout.
 • Keadaan menyakitkan adalah hasil dari kristal asid urik di sendi dan kapilari. Ini juga telah mendapati bahawa lelaki yang minum dua atau lebih minuman gula-manis sehari mempunyai peluang 85% lebih tinggi mengalami gout.

Pembentukan batu karang dari asid urik

 • Saturasi tahap asid urik dalam darah boleh menyebabkan salah satu bentuk batu karang. Batu-batu karang terhasil dari asid urik radiolusen dan sehingga sukar di kesan pada X- ray atau CT scan.
 • Kehadiran mereka harus didiagnosis dengan USG (ultrasound).
 • Batu karang yang sangat besar mungkin boleh dikesan pada X-ray kerana penampakan imej pada sekililing buah pinggang.
Advertisements