Home-made mayo

Try la, sangat mudah dan senang sekali. Yang paling peting sedap sgt…

  1. Dalam mangkuk plastic atau kaca (tidak menggunakan tembaga atau aluminium kerana akan menghitamkan pada mayonis kerana asid), menggabungkan kuning telur, garam dan jus lemon; menggaul sampai ringan.
  2. Sementara mengacau mula menambah minyak beberapa titis pada waktu, ketika mayonis mula menebal anda boleh menambah minyak dalam adunan perlahan sehingga stabil. Pastikan minyak semakin dimasukkan semasa anda menggaul. Teruskan untuk menggaul dan tambah minyak sampai minyak yang digunakan dan mayonis menjadi ringan dan sangat halus.
  3. Mayonis yang telah siap di tutup kejap dalam peti ais  dan jangka hayatnya selama 2 minggu.

2 biji kuning telur
1 / 2 sudu teh garam
1 cawan minyak sayur
2 sudu makan jus lemon segar