Jom kita buat analisa keuntungan berapa profit anda bila main Strategi 2 in 1 ini.

Pada 1 Feb 2011, beli emas fizikal Public Gold / GCP dan terus masuk pajak Ar Rahnu. Modal asal pembelian RM30,000

Kemampuan membeli emas

Rantai Tangan GCP : 200 gm x RM 153.49 = RM 30,698

JUMLAH BELIAN = RM 30,698

 

Marhum Agro Bank pada 7 Feb 2011 adalah RM 154 per gram

Pinjaman (jika anda customer tetap): 70% x RM 30,698 = RM 21,488

Upah Simpan : 0.8% x RM 30,698 = RM 246 sebulan

 

Kemudian duit hasil pajak sebanyak RM 21,488 tadi ke Maybank dan buka dan invest dalam buku akaun emas GSPA.

Harga emas GSPA pada 7 Feb 2011 : RM 134.51 per gram

Jumlah Belian : RM 134.51/gram x 160gram = RM21,522

Maka saya dah boleh beli 160 gram dari duit hasil pajak tu….

 

tunggu dan tunggu…, pada 11 May 2011, harga emas mcm dah tinggi… macam la……… Tapi apa nak buat, tangan dah gatal…..nak pakai cash…keluarkan ajelah kut-kut mana tau untung…

Harga buy back GSPA pada 11 May 2011 : RM 143.13 per gram

Jualkan semua emas GSPA : 160 gram x RM 143.13

: RM 22,901

 

Bawa cash sebanyak RM 22,901 ke Agro Bank bersama dengan surat pajak pada 1 Feb lalu untuk tebus semula emas 200 gram.

Jumlah upah simpan utk 3 bulan: RM 738

Lebihan cash setelah ditebus emas asal : RM 22,901 – 21,488 = RM 1413

Untung bersih setelah ditolak upah simpan : RM 1413 – RM 738

= RM 675

 

Kesimpulannya dalam tempoh 3 bulan tu dapatlah extra cash RM 675, ok lah … free free jer dpt duit kan? Giyang kaki + sedikit ilmu jer…….

Itu baru 200 gram emas. Klu ada 1 kg, cuba kira skit….