Posts from the ‘Info’ Category

Dialog Rasulullah SAW Dengan Iblis Laknatullah

Soalan Nabi s.a.w “Siapa yang mencahayakan muka engkau ?”
Jawab Iblis “Orang yang berdosa, bersumpah bohong, saksi palsu, pemungkir janji.”

Soalan Nabi s.a.w “Apakah rahsia engkau kepada umatku ?”
Jawab Iblis “Jika seorang Islam pergi buang air besar serta tidak membaca doa pelindung syaitan, maka hamba gosok-gosokkan NAJISNYA sendiri ke badannya tanpa dia sedari”

Soalan Nabi s.a.w “Jika umatku bersatu dengan isterinya,bagaimana hal engkau ?” Jawab Iblis “Jika Umat Tuan hendak bersetubuh dengan isterinya Serta membaca doa pelindung syaitan, maka larilah hamba dari mereka. Jika tidak hamba akan bersetubuh dahulu dengan isterinya, dan bercampurlah benih hamba dengan benih isterinya.

Jika menjadi anak maka anak itu akan gemar kepada pekerjaan maksiat, malas pada kebaikan, durhaka. Ini semua kerana kealpaan ibu bapanya sendiri. Begitu juga jika mereka makan tanpa membaca Bismillah, hamba yang dahulu makan daripadanya. Walaupun mereka makan, tiadalah rasa kenyang.”

Soalan Nabi s.a.w “Dengan jalan apa boleh menolak tipu daya engkau ?”

Jawab Iblis “Jika dia berbuat dosa, maka dia kembali bertaubat kepada Allah, menangis kesal akan perbuatannya. Apabila marah segeralah mengambil air sembahyang, maka padamlah marahnya.”

Soalan Nabi s.a.w “Siapakah orang yang paling engkau lebih suka ?”
Jawab Iblis “Lelaki dan perempuan ! yang tidak mencukur atau mencabut bulu ketiak atau bulu ari-ari (bulu kemaluan) selama 40 hari.
Di situ lah hamba mengecilkan diri, bersarang, bergantung, berbuai seperti pijat pada bulu itu.”

Soalan Nabi s.a.w “Hai Iblis ! Siapa pula yang bersekutu dan bersekedudukan dengan engkau ?”
Jawab Iblis “Iaitu apabila bertemu lelaki dengan perempuan muda, maka hamba duduk pada leher perempuan-perempuan muda itu, hamba hiaskan mukanya dengan jelingan dan senyuman yang menarik hati. Apabila dipandang belakangnya maka terpandang lehernya yang halus dengan pinggang dan punggung yang bergerak-gerak yang membangkitkan nafsu.

Manakala di pandang depannya, hamba hiaskan dadanya dengan bergerak-gerak kedua kuntum yang melekat pada dadanya, lalu hamba panah pada jantung hati keduanya atau salah satu daripadanya hingga bergerak-gerak keinginan nafsu syahwatnya. Apabila orang tersebut tidak memelihara hatinya, nescaya tidak terpeliharalah farajnya (kemaluannya). Sesiapa yang tidak memelihara kemaluannya nescaya tiadalah terpelihara imannya”.

Soalan Nabi s.a.w “Hai Iblis ! Dimana tempat engkau diam ?”
Jawab Iblis “Iaitu pada rumah-rumah berhala dan pada batu, Kayu dsb. Apabila mereka menyembah selain daripada Allah, maka hamba cenderungkan hati mereka supaya bertambah yakin pada perbuatan yang syirik. Berapa ramai umat tuan yang telah hamba pesongkan masuk ke rumah berhala Majusi dan Hindu itu menunjukkan bertapa nipisnya iman mereka”

Soalan Nabi s.a.w “Hai Iblis ! Siapakah yang menyokong engkau ?”
Jawab Iblis “Iaitu orang yang tidak bertaubat dan suka Ketawa ketika berbuat dosa itu. Ya Nabi Allah ! Sesungguhnya telah hamba binasakan sekelian manusia dengan mengerjakan dosa daripada pelbagai maksiat, maka betapa sukanya hamba, tiba-tiba mereka itu mengucap La Illahillah dan istighfar maka binasalah hamba dengan sebab ucapannyanya itu”

“Lagi satu keuntungan yang besar kepada hamba ialah orang tua dan kanak-kanak yang bersiul itulah anak buah hamba, kerana pada masa hamba dibuang ke dunia hamba mengembara dengan bersiul-siul dan orang yang bersiul itu penghibur Iblis Syaitan”

Soalan Nabi s.a.w “Hai Iblis ! Sekarang apakah kesudahan ikhtiar Engkau di atas umatku, kerana Aku telah dibangkitkan ke dunia ini Bagi menyelamatkan sekelian bani Adam daripada kafir kepada iman, dari gelap-gelita kepada terang-benderang”
Maka Iblis pun mengangkatkan kepalanya ke hadrat Allah katanya “Ya Rabbi, demi kemuliaan Engkau, sentiasalah hamba Akan berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk menarik sekelian Anak Adam kepada berbagai-bagai jalan maksiat. Selama ada nyawa di Dalam batang tubuh mereka itu, hamba jadikan pemuda-pemudi bercampur Berkenalan supaya senanglah hamba mencelah di dalamnya”

Maka firman Allah SWT :

“Hai Malaun (yang dilaknat – Iblis)! Demi kebesaran Ku dan ketinggian Ku ! Bahawa Aku sentiasa sedia Mengampuni dosa umat Muhammad selagi mereka itu meminta ampun kepada Ku”.

Maka kata Iblis “Ya Rasulullah ! Bahawasanya hamba sangat hairan Melihat dua macam hal sekelian hamba Allah.

1. Mereka itu mengaku kasih kepada Allah padahal mereka itu Taat kepada hamba dengan berbuat maksiat
2. Mereka sangat marah kepada hamba tetapi mereka itu mengikut hasutanku.

Maka datang firman Allah “Hai Malaun ! Demi kemuliaanKu Dan kebesaranKu, Aku anugerahkan atas umat Muhammad dua kebahagiaan;

Kasih mereka kepadaKu, Aku jadikan kaffah (penebus dosa) bagi Maksiat mereka kerana perdayaan mereka Marah mereka kepada engkau (IBLIS) Aku jadikan kaffah (penebus dosa) bagi maksiat mereka kepadaKu”

Setelah itu Rasulullah SAW pun menghalau Iblis. Iblis pergi Dengan hati yang sangat duakcita kerana tipu dayanya telah diketahui Oleh umat Muhammad SAW.

Advertisements

Antara korang sedar atau tidak

Ini adalah perkara2 yg wujud yg tak pernah/jarang kita fikirkan masa berlaku sesuatu kejadian..
yg x betul tolong betulkan.. aku dapat pun dr sumber2 dan ada yg pernah aku praktik.. bukan copy paste dr mana2 blog.

1. Kalau kereta korang rosak atau tayar pancit. Korang kena call PLUS utk tarik kereta korang keluar dari lebuhraya dan ianya FREE OF CHARGE. Dan kalau berlaku di luar lebuhraya, korang boleh call pihak insurance. cek polisi korang dan tgk apa insurance cover. contoh cam aku guna kurnia insuran tayar kereta pancit, bateri kereta kong sebab terbuka lampu.. semua tu aku x perlu susah payah tukar tayar sebab korang boleh suruh technician dari insuran korang datang buatkan tu semua.. tak deduct NCB pun dan FREE OF CHARGE. Termasuk kalau kereta korang rosak nk minta tow kereta korang ke workshop pilihan insuran atau workshop pilihan korang.. korang leh suruh insuran tow kereta korang.. cam insuran aku tow 30km FREE dan 1km = RM1 utk 30km berikutnya.. Tak payah korang kena tipu atau kena charge oleh lori2 tow yg cekik darah.. Insuran korang byr tetiap tahun tu bukan hanya cover eksident je.. so gunakanlah..

2. Memalam kat kawasan umah korang ada bebudak lepak? korang takut? jgn jadi sengal dgn duk diam je.. korang boleh call balai polis berhampiran, dan polis akan datang buat rondaan.. tak perlu korang keluar rumah halau budak2 tu. just call polis, polis akan datang.. korang duk diam dlm rumah xyah keluar.. bende ni aku slalu buat..

3. Anda nak pergi bank nak depositkan duit sales atau company tapi takut ada org ekor atau samun? tak perlu ramai2..korang boleh call polis eskort korang sampai ke bank dan perkhidmatan itu percuma.. dari korang maki hamun polis.. gunakan khidmat dia sebab diaorang dibayar gaji utk pastikan keselamatan korang.

4. Kalau korang bergaduh.. pastikan musuh korang pukul korang dulu dan pastikan korang bawak saksi yg nampak musuh anda pukul anda dulu sebab walaupun musuh anda dibelasah oleh anda balik sampai separuh nyawa sekalipun.. korang boleh menang kes dengan alasan korang cuba mempertahankan diri sendiri. Member kawan aku keja lawyer tu yg bgtau…

5. Ini sumber dari membe aku lawyer bgtau.. andainya korang terogol perempuan dan perempuan tu nak dakwa korang kat mahkamah. korang boleh guna lawyer untuk menang kes dengan alasan korang rogol sebab tak tahan tengok perempuan tu seksi. Jadi salah perempuan tu. Well nampak macam x betul tapi itulah fakta dan its true..

6. Kepada yg ada anak kecik. Korang da ambik insuran utk anak korang? Tahukah korang dengan boleh claim insuran wad @ elaun poket sehingga rm800 utk satu malam di hospital pakar? ini nampak cam iklan tapi sebab benda ni legal dan bukan scam jadi aku share kat korang.. leh cari DanielAriffin kat cg ni.. sbb aku da ambik.

7. 99.99% nahas udara kapal terbang tidak ada 1 penumpang pun selamat. Jadi jgn lupa mengucap dan niat yg baik2 semasa menaiki kapal terbang. Sad but true.

ini antara yg aku ingat stakat ni.. apa2 tambahan boleh post supaya kita sedar atau tidak perkara2 yg tak terlintas di fikiran kita semasa berlaku sesuatu.

 

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:

“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

bahagian otak yang selalu bercakap bohong

Selama ini, mereka tidak mengetahui di bahagian otak mana pada manusia yang paling bertanggung jawab terhadap kebohongan. Orang hanya tahu kalau bohong itu muncul dari ucapan, tapi tidak mengetahui kalau itu ada hubungannya dengan bahagian tertentu dalam otak.

Setelah melakukan penelitian, akhirnya mereka menemukan sebuah kesimpulan.

Bahawa, otak bahagian depan yang terletak pada ubun-ubun itulah yang paling bertanggung jawab terhadap terjadinya DUSTA.

Bahagian otak tersebut disebut Alquran dengan nama ‘nashiyah’ atau ubun-ubun.

Yang mengagumkan adalah bahwa Al-Quran sejak berabad-abad yang lalu telah berbicara tentang fungsi ubun-ubun ini ketika membicarakan Abu Jahal:

Allah swt. berfirman dalam Surah Al-‘Alaq ayat 15 dan 16.

“Ketahuilah, sungguh jika Dia tidak berhenti (berbuat demikian) niscaya Kami tarik ubun-ubunnya, (yaitu) ubun-ubun orang yang mendustakan lagi durhaka.

Al-Quran memberikan sifat “naashiyatin kaadzibah” (mendustakan lagi durhaka).

Kenyataan seperti inilah yang ditemukan ahli sains pada masa sekarang ini dengan menggunakan pemindaian resonansi magnetik.

Maha Suci Allah Yang telah menyatakan fakta ini yang menunjukkan kemukjizatan Al-Quran yang baru ditemukan pada masa sekarang ini.

Di sebalik bacaan duduk antara dua sujud

Dalam tidak sedar setiap hari kita memohon didalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami… sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..

Marilah kita mula menghayati doa ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

1) Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

2) Warhamni (sayangi aku)

3) Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

4) Warfa’nii (angkatlah darjatku)

5) Warzuqnii (berilah aku rezeki)

6) Wahdinii (berilah aku petunjuk)

7) Wa’Aafinii (sihatkan aku)

8) Wa’fuannii (maafkan aku)

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja.

Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu…

Kisah Syaitan Membantu Pemuda Ke Masjid

 

Seorang pemuda bangun awal pagi untuk solat Subuh di masjid. Dia berpakaian, berwudhu dan berjalan menuju ke masjid. Di pertengahan jalan menuju ke masjid, pemuda tersebut jatuh dan pakaiannya kotorDia bangkit, membersihkan bajunya dan pulang kembali ke rumah. Di rumah, dia berganti baju, berwudhu dan berjalan menuju ke masjid.

Dalam perjalanan ke masjid, dia jatuh lagi di tempat yg sama. Dia sekali lagi bangkit, membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Di rumah, dia sekali lagi berganti baju, berwudhu dan berjalan menuju ke masjid.Di tengah jalan menuju ke masjid, dia bertemu seorang lelaki yang memegang lampu.

Dia menanyakan identiti lelaki tersebut dan lelaki tersebut menjawab “Saya melihat anda jatuh dua kali di perjalanan menuju ke masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan anda.”
Pemuda tersebut mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan menuju ke masjid.

Apabila mereka sampai di masjid, pemuda tersebut bertanya kepada lelaki yang membawa lampu untuk masuk dan solat Subuh bersamanya. Lelaki itu menolak, pemuda itu mengajak lagi hingga berkali-kali tetapi jawapannya sama.

Pemuda itu bertanya, kenapa menolak untuk masuk dan solat Subuh bersama? Lalu lelaki itu menjawab…


“Aku adalah IBLIS…”


Pemuda itu terkejut dengan jawapan lelaki itu.

Iblis kemudian menjelaskan, “Saya melihat kamu berjalan ke masjid dan sayalah yang membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah memaafkan SEMUA DOSAMU.

Saya membuatkan kamu jatuh kali kedua dan itupun tidak membuatkan kamu berubah fikiran, bahkan kamu tetap memutuskan kembali untuk ke masjid.

Kerana hal itu, Allah memaafkan DOSA-DOSA SELURUH ANGGOTA KELUARGAMU.

Saya khuatir jika saya membuat kamu jatuh untuk kali ketiga, jangan-jangan Allah akan memaafkan dosa dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahawa kamu sampai di masjid dengan selamat…”

__________________


Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya. Amin…

 

Maybankcard 2 cards Amex

Benefits

  1. 5% cash back jika menggunakan card amex untuk sebarang jenis perbelanjaan (petrol, dll).
  2. RM 1 = 5 treat point
  3. Lifetime free waive
  4. 8.88% Finance charge.
  5. 1000 treat point = RM 5

 

Cara pengiraan

  1. Cash back

 

Balik kepada cerita perbelanjaan di jusco tadi. Pastikan semua perbelanjaan dijalankan pada hujung minggu ( sabtu @ ahad) untuk mendapat cash back 5%

Month

Store

Spend

Cash back 5%

Jan

Jusco

120

 
 

Tesco

150

 
 

Esso

200

 
 

Total

470

23.50

       

Feb

Jusco

130

 
 

Tesco

100

 
 

Esso

250

 
 

Total

480

24.00

       

March

Jusco

150

 
 

Tesco

80

 
 

Esso

300

 
 

Total

530

26.50

       

April

Jusco

110

 
 

Tesco

200

 
 

Esso

250

 
 

Total

560

28.00

       

May

Jusco

150

 
 

Tesco

150

 
 

Esso

300

 
 

Total

600

30.00

       

June

Jusco

140

 
 

Tesco

100

 
 

Esso

200

 
 

Total

440

22.00

       
 

Grand total

3080

154.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Summary
    1. https://vineger.wordpress.com/2011/06/15/tesco-club-card/
    2. https://vineger.wordpress.com/2011/06/15/esso-mobil-smile-card/
    3. https://vineger.wordpress.com/2011/06/15/jusco-card-benefit/

 

Store

Spend

Point

Cash back Mbb

Treat point mbb

Point redemtion

Jusco

RM 800

800

RM 40.00

4000

RM 25

Tesco

RM 780

390

RM 39.00

3900

RM 3.90

Esso

RM 1500

1500

RM 75.00

7500

RM 20

Total

RM 3080

RM 154.00

15400

RM 48.90

 

Mbb treat point

Point 15,000 = RM 75 Cash voucher

 

Dari jumlah perbelanjaan diatas selama 6 bulan dgn menggunakan card Amex secara berhemah kita boleh mendapat faedah dari perbelanjaan

 

1. Total expenses RM 3080 selama 6 bulan

2. Cash rebate mbb RM 154

3. Treat point mbb 3080 redemption = RM 75 cash voucher

4. Total point redemption dari semua outlet = RM 48.90

5. RM 154 + RM 75 + RM 48.90 = RM 277.90

 

Not bad kan setiap RM 3000 kita spending mengguna amex kredit card + loyalty program dari easch store boleh dapat cash back RM 278

Banyak tu saper nak bagi RM 278

 

Selamat mencuba…

 

 

Tesco Club Card

Tesco Club Card

 

Benefits

1. Free

2. Rm2 Spend = 1 point

3. 100 point redemption = RM 1

 

Contoh perkiraan

Month

Spend

Point

Jan

150

75

Feb

100

50

March

80

40

April

200

100

May

150

75

June

100

50

Total

780

390

 

 

 

 

 

Point redemption selama 6 bulan ialah 390 = RM 3.90

Nampak macam skit kan… huhuhu…

Ok la saper nak bagi RM 4.00 free2…