Makanan menjadi alkali selepas di makan
pH darah manusia sepatutnya sekitar (7.35*7.45) bagi orang yg betul2 sihat. Yang mana keluar dari julat ini memberi simtop kepada pelbagai jenis penyakit.
pH darah yang bersifat asid terjadi dari segi pemakanan, tekanan perasaan dan kekurang immune system dimana berlaku kekurang oxygen didalm sel darah merah kita. Badan kita yg di cipta oleh Allah SWT sangat canggih dan hebat apabila badan ki berasid mana akan menyerap mineral untk menyeimbangkan balik pH di dalm darah. Sekiranya badan tidak dpat menyeimbang kan asid di dalm darah, makan peningkatan asid di dalam cell darah berlaku.
Apabila acid meningkat:
- kadar penyerapan mineral nutrean berkurangan
- kadar penghasilan tenaga berkurangan
- kadar penyembuhan berkurangan
- kadar kebolehan untuk menyah toxic (heavy metal) berkurangan
- mengakibatkan cell tumur wujud
- mengakibatkan kekerapan demam dan selsema.
Cara yang terbaik untuk menyeimbangkan pH dlam badan dengan mengawal pemakanan.
- Untuk mengekalkan kesihatan yang sihat. Makanana yg di makan perlu negandungi 60% makan yg boleh menghasilkan alkali dan 40% makan menghasilkan makanan berasid.
- Bagi merekan yg mangalami pelbagai jenis sakit untuk menguat kan system badan. Mereka perlu makan 80% alkali forming food dan 20% acid forming foods.
Secara rambang makanan yg menghasilkan alkali ialah
- Semua jenis sayuran hijau,
- Buah-buahan
- Herba
- Kacang
Manakala utk makanan mengasilkan asid dlm badan ialah
- Semua jenis gandum, beras
- Daging
- Ikan dan telur
Senarai makanan
Alkaline Forming Foods |
|||
VEGETABLES |
FRUITS PROTEIN |
OTHER SWEETENERS SPICES/SEASONINGS ORIENTAL VEGETABLES |
Acid Forming Foods |
|||
FATS & OILS FRUITS GRAINS DAIRY |
NUTS & BUTTERS ANIMAL PROTEIN PASTA (WHITE) OTHER |
DRUGS & CHEMICALS ALCOHOL BEANS & LEGUMES |